Finsko, zemi lesů a jezer, asi nejvíce proslavila nedotčená a krásná příroda.Na dálném severu bývají deset týdnů v roce bílé noci, během kterých nezapadá Slunce. V zimě ve sejné oblasti po téměř osm týdnů vůbec nevyjde Slunce.
Po sedm století (od 12. století do roku 1809) bylo Finsko součástí Švédska, a v důsledku toho mluví zhruba 6 % obyvatel švédsky. Finsko se stalo nezávislým státem po ruské revoluci v roce 1917. Od té doby je republikou. Jeho jednokomorový parlament má 200 poslanců, kteří jsou voleni každé čtyři roky.
Země si vybudovala moderní, konkurenceschopné hospodářství a zaujímá jedno z předních míst na světovém trhu s telekomunikačním zařízením. Vyváží zejména telekomunikační zařízení a strojírenské výrobky, papír, celulózu a řezivo, sklářské výrobky, nerezavějící ocel a keramiku.
Její vzdálená severní krása inspirovala mnoho umělců, včetně skladatele Jeana Sibeliuse a designéra Alvara Aalta.
Finské jídlo bylo ovlivněno kontinentální, ruskou a švédskou kuchyní. K tradičním specialitám patří ryby (zejména losos a jikry kambaly), jakož i sobí maso. K vyhledávaným jídlům patří karjalanpiirakka (bramborový a rýžový koláč) a kalakukko (rybí maso a slanina zapečené v bochníku chleba).
|