Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rumunsko

9. 11. 2008
RumunskoČlenské státy EU

Rumunsko

  • Rok vstupu do EU: 2007
  • Politický systém: republika
  • Hlavní město: Bukurešť
  • Rozloha: 238 000 km2
  • Počet obyvatel: 21,8 milionu
  • Měna: nový leu
Rumunsko
Podrobnou mapu zobrazíte klepnutím na mapu Podrobnou mapu zobrazíte klepnutím na mapu

Rumunsko se nachází v jihovýchodní Evropě. Jeho sever je převážně hornatý, zatímco jihu dominuje rozlehlé údolí povodí Dunaje. V blízkosti Černého moře tato řeka tvoří deltu, která je přírodní rezervací pro bezpočet místních a stěhovavých ptáků.

Rumunský parlament je tvořen dvěma komorami, senátem, který má 140 členů, a poslaneckou sněmovnou (Camera Deputaţilor), která má 345 členů. Členové obou komor jsou voleni ve volbách, které se pořádají jednou za čtyři roky.

90% obyvatel jsou Rumuni a 7% obyvatel jsou Maďaři. Rumunština, stejně jako několik jiných jazyků v jižní Evropě, se vyvinula přímo z latiny, ačkoliv Rumunsko od jiných zemí, kde se mluví románskými jazyky, oddělují země, ve kterých se mluví slovanskými jazyky.

 

Zřícenina hradu hraběte Vlada DraculyRumunsko oplývá značným množstvím přírodních zdrojů – ropa, zemní plyn, uhlí, železo, měď a bauxit. Hlavními průmyslovými odvětvími je zpracování kovů, petrochemický průmysl a všeobecné strojírenství.

K rumunským specialitám patří grilované masové kuličky, dušené vepřové maso s česnekem a cibulí a koblihy se smetanou a sýrem.

Děsivá legenda o Drákulovi je založena na příběhu o rumunském hraběti Vladu Draculovi z 15. století, jehož syn byl za války vyhlášený tím, že narážel zajaté nepřátele na kůl. K známým Rumunům patří spisovatel Eugene Ionescu, gymnastka Nadia Comaneciová a skladatel George Enescu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář